Shallow Focus Photography of White Dog's Paws

Koiran tassut pakkasella – Vinkkejä ja hoito-ohjeita talveen

Kun pakkaset kiristyvät talvella, koiran tassut pakkasella tarvitsevat erityistä huolenpitoa. Koiran tassut voivat helposti vaurioitua kylmällä säällä, mikä aiheuttaa epämukavuutta ja mahdollisia terveysongelmia lemmikillesi. Voit tehdä muutamia yksinkertaisia asioita suojataksesi koiran tassut kylmyydeltä ja jäältä.

Yksi tapa suojata koiran tassuja on käyttää erityisiä tassuvoiteita tai -suojaa, jotka estävät ihon kuivumisen ja halkeilun. Lisäksi tassujen pesu lenkin jälkeen auttaa poistamaan mahdolliset suolan ja hiekan jäämät, jotka voivat ärsyttää ihoa. Kävelylenkkien pituutta kannattaa myös harkita pakkasten aikana, jotta tassut eivät joudu liian koville.

Koiran tassujen suojaaminen pakkasella

Koiran tassut pakkasella kaipaavat erityistä huolenpitoa kylmänä talviaikana. Pakkasella maa voi olla hyvin kylmä, jolloin tassut voivat saada paleltumia. Hyvä tapa suojata tassuja on käyttää koiran kenkiä tai tossuja.

Kun ulkoilet koirasi kanssa talvipakkasille, on syytä tarkistaa tassut usein paleltumilta ja haavoilta. Suositeltavaa on käyttää tassuvahaa sekä myös koirille soveltuvia tossuja tai ulkoilukenkiä. Pese ja kuivaa tassut ulkoilun jälkeen.

Koiran tassut on hyvä suojata talvisin voiteilla sekä koirien ulkoilujalkineilla paleltumien välttämiseksi.

Tassuvoiteet ja -balsamit

Tassuvoiteet ja -balsamit ovat tärkeitä suojaamaan koirasi tassuja kylmältä, jäältä ja tiesuolalta. Levitä voidetta tassuihin ennen ulkoilua. Tämä auttaa estämään halkeamia ja ihovaurioita. Valitse voide, joka on tarkoitettu erityisesti koirille ja on turvallinen nuoltavaksi.

Tarkista tassut aina lenkin jälkeen, puhdista ne ja lisää tarvittaessa uusi kerros voidetta. Tämä auttaa säilyttämään tassujen kosteuden ja joustavuuden. Muista myös leikata kynnet säännöllisesti, jotta ne eivät halkeile tai vaurioidu.

Tassusukat ja jalkineet

Tassusukat ja jalkineet suojaavat koiran tassut pakkasella ja teräviltä esineiltä, kuten jäältä ja kiviltä. Valitse oikean kokoiset sukat tai jalkineet, jotta ne pysyvät hyvin tassuissa eikä ole koiralle epämukavat.

Sukat ja jalkineet tarjovat myös lisälämpöä kylminä päivinä. Käytä niitä varsinkin pitkillä lenkeillä tai kun maa on erityisen liukas. Varmista, että ne ovat liukumattomat ja vedenkestävät, jotta tassut pysyvät kuivina ja lämpiminä.

Huomioi, että kaikki koirat eivät pidä jalkineista, joten totuta koirasi niihin vähitellen, antamalla positiivista palautetta. Näin voit tehdä talvilenkit mukavammiksi ja turvallisemmiksi koirallesi.

Pakkasen vaikutus koiran tassuihin

Kylmät talvikelit voivat aiheuttaa koirille erilaisia tassuongelmia. Tassujen vammat ja jääpalojen kerääntyminen karvaan ovat yleisiä huolenaiheita.

Kylmä ilma voi aiheuttaa koiran tassuissa erilaisia vammoja. Tassujen iho voi kuivua ja halkeilla, mikä on kivuliasta ja voi johtaa infektioihin. Paleltumat ovat myös yleisiä erityisesti ohuissa karvapeitteissä. Tassut voivat muuttua vaaleiksi ja menettää tuntoaistinsa.

Lumi ja jää voivat kerääntyä koiran tassukarvoihin talviulkoilun aikana, muodostaen epämukavia ja jopa kivuliaita jääpalloja. Pitkäkarvaiset koirat ovat erityisen alttiita tälle ongelmalle. Lumikokkareet voivat hiertää tassuja, ja aiheuttaa haavaumia, sekä infektoitua.

Koiran tassut pakkasella ja aktiivisuus

Talvipakkasilla koiran aktiivisuustaso voi vaihdella. Jotkut koirat rakastavat leikkiä lumessa, kun taas toiset saattavat kokea kylmän sään epämukavana. Myös erirotuisilla koirilla on erilainen karvapeite, joka lämmittää koiraa eri tavalla ja pienemmät koira tarvitsevat kylmältä enemmän suojautumista. Pue koirallesi lämmin takki ja tossut mennessäsi ulkoilemaan.

Ulkoilun pituus pakkasella:

Lämpötila (°C)Suositeltu ulkoiluaika
0 – -1030-45 minuuttia
-10 – -2015-30 minuuttia
Alle -20Alle 15 minuuttia
Taulukossa on viitearvoina suositeltuja ulkoiluaikoja kylmällä koiran kanssa. Ulkoiluun vaikuttaa kuitenkin miten koira on pukeutunut säähän ja muut henkilökohtaiset asiat.

Koiran tassut pakkasella ja ensiapu

Talvella koiran tassut pakkasella voivat altistua erilaisille vammoille, esimerkiksi jään teräville reunoille. On tärkeää osata antaa ensiapua ja tietää, milloin kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Jos koira saa vammoja tassuihinsa, pese tassut huolellisesti lämpimällä vedellä. Tämä poistaa lian ja suolan, jotka voivat pahentaa haavoja. Käytä pehmeää pyyhettä tassujen kuivaamiseen ja vältä hankaamista, joka voi ärsyttää ihoa. Voit levittää antiseptistä voidetta haavoille.

Jos tassuista vuotaa verta, ota sideharsoa ja paina haavaa kevyesti estääksesi vuodon. Pidä koira rauhallisena ja paikallaan. Muista tarkkailla koiran käytöstä. Jos koira nuolee tai puree tassujaan, voi olla merkki kivusta tai tulehduksesta.

Milloin on aika käydä eläinlääkärissä?

Käänny eläinlääkärin puoleen, jos huomaat tassujen haavojen vuotavan runsaasti tai verenvuoto ei meinaa tyrehtyä. Toinen huomioitava asia on turvotus. Jos tassut turpoavat huomattavasti, tarvitaan ammattilaisen apua.

Jos koira ontuu kylmän jälkeen, se voi olla merkki vakavammasta vammasta, kuten murtumasta. Älä odota liian kauan, jos olet epävarma vamman vakavuudesta.

Erityisen tärkeää on mennä eläinlääkäriin, jos koira näyttää kärsivän kivusta, kuten vinkuu tai välttää tassun käyttöä. Eläinlääkäri voi tehdä tarkan diagnoosin ja tarjota oikean hoidon.

Koirarodut ja kylmän sietokyky

Koirarodun ja kylmän sietokyvyn välillä on suuria eroja. Jotkut rodut kestävät pakkasta paremmin kuin toiset. Tämä riippuu monista tekijöistä, kuten turkin paksuudesta ja ruumiinrakenteesta. Joillakin koiraroduilla on kaksikerroksinen, tiheä turkki, joka kestää lämpöä paremmin. Tästä hyvä esimerkkirotu on Siperianhusky. Joillakin roduilla, kuten Dobermanneilla on lyhyt ja tiivis turkki, mutta niillä ei ole pohjavillaa, joka suojaisi niitä kylmältä.

Koiran koko ja vartalon rasvaprosentti vaikuttavat myös kylmän sietokykyyn. Suuret ja lihaksikkaat koirat säilyttävät enemmän lämpöä kuin pienet ja hoikat koirat. Lisäksi ikä ja terveydentila ovat tärkeitä tekijöitä.

Ruokavalio ja nesteytys talvikuukausina

Talvella koirasi ruokavalio ja nesteytys ovat erityisen tärkeitä. Kylmyys vaikuttaa koiran energiantarpeeseen ja juomiseen. Koirasi saattaa talvisin tarvita enemmän energiaa pysyäkseen lämpimänä. Lisäkalorit voivat tulla esimerkiksi proteiinipitoisista ruoista. Hyviä lähteitä ovat liha, kala ja kananmuna.

Kylmä ilma voi vähentää koiran janon tunnetta. Silti se tarvitsee hyvän nesteytyksen, jota tarkistathan, että lemmikilläsi on raikasta ja puhdasta vettä saatavilla jatkuvasti. Voit myös esimerkiksi listä koiran ruokaan enemmän vettä.

Koirasi voi myös hyötyä lisäravinteista talvella. Kalaöljy on hyväksi koiran turkille ja ihon terveydelle. Myös vitamiinit, kuten A-, D-, ja E-vitamiinit voivat parantaa yleiskuntoa. On kuitenkin hyvä tarkistaa lemmikkisi ravinnonsaanti ennen lisäravinteiden antamista. Tarjoa ruokaa pienempinä annoksina useammin. Tämä auttaa ruoansulatusta ja estää ylipainoa.

Usein Kysytyt Kysymykset

Voit käyttää koiran tossuja tai tassuvahaa. Koiran tossut suojaavat anturoita suoraan kylmältä. Tassuvaha estää tassujen halkeilua, ja suojaa niitä suolalta ja jäältä.

Tassurasvaa kannattaa käyttää ennen lenkille lähtöä pakkasella tai jos koirasi anturat näyttävät kuivilta ja halkeilevat. Rasvaa voi käyttää päivittäin, jos tassut ovat jatkuvasti altistuneita kylmälle ja suolalle.

Jos koirasi tassut ovat punaiset, turvonneet tai koira nuolee niitä jatkuvasti, ne saattavat olla paleltuneet. Myös arkuus tassuja koskettaessa voi olla merkki tästä.

Auta koiraasisälle lämpimään ja kuivaa tassut. Tarkista anturat haavojen varalta ja puhdista ne tarvittaessa. Voit levittää antibakteerista voidetta ja kääriä tassut kevyesti sideharsolla.

Kuivia anturoita voi hoitaa käyttämällä tassuvoiteita, jotka kosteuttavat ja suojaavat. Levitä voidetta päivittäin tai tarvittaessa useamman kerran viikossa. Varmista, että anturat pysyvät puhtaina ja kuivina.

Jos koirasi tassut ovat kuivat, halkeilevat tai näyttää siltä, että ne ovat herkkiä kylmälle, on aika suojata ne. Myös koiran epäröinti tai haluttomuus kävellä kylmällä säällä voi olla merkki tarvitusta suojasta.

Samankaltaiset artikkelit